FANDOM


Putki

Loikkaa: valikkoon, hakuun[1][2]Metalllista valmistettuja putkia.Putki on pitkänomainen, poikkileikkaukseltaan tavallisimmin pyöreä, yleensä muovista tai metallista valmistettu ontto esine. Putkia tarvitaan niin rakennusteollisuudessa kuin lääketeollisuudessakin. Matematiikassa putki on kappaleena lieriö. Putkien halkaisijat ja pituudet vaihtelevat.

Käyttökohteet

LVI-tekniikassa putkia käytetään erityisesti vesijohtoina, viemäreinä ja kaukolämmitykseen. Putkia käytetään myös lattilämmityksessä tai lämpöpattereiden välillä veden kuljettamiseen. Putkia käytetään kantavina rakenteina erityisesti halleissa. Lisäksi putki voi toimia esimerkiksi pöydän jalkana. Putkia käytetään myös öljyn, maakaasun ja ammoniakin kuljettamiseen pitkilläkin etäisyyksillä, joten putkikuljetus on yksi liikennemuodoista.

Valmistusmateriaalit

Putkia valmistetaan lukemattomista eri materiaaleista. Yleisiä putkien materiaaleja ovat useat metallit ja muovit. Näistä esimerkkeinä ovat teräsputket, kupariputket, alumiiniputket, PVC-putket ja lasikuituputket. Lisäksi putkia valmistetaan betonista. Nykyään muoviputkia suositaan vesijohtoina ja viemäriputkina. Historiassa on käytetty puuta ja lyijyä putkien valmistamiseen, mutta ne ovat väistyneet parempien materiaalien tieltä. Luokka:

Valikko
Osallistuminen
Tulosta tai vie
Työkalut
Muilla kielillä

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.