FANDOM


 Tämä artikkeli on osittaissuojattu.
Svgas8

Sony Vegas Pro:n versio 8 on yksi suosituimmista.

Sony Vegas on Sonyn kehittämä videoeditointiohjelmien tuoteperhe, jonka useita eri versioita monet puuppaajat käyttävät. Kyseinen ohjelma on suosittu lähinnä sen monikäyttöisyyden ja suhteellisen selvän käyttöliittymän vuoksi. Verrattaessa esim. Adobe Premiereen Vegas on varmasti helppokäyttöisempi videoeditoinnin vasta-alkajalle.

Kaikki Vegasin kokeiluversiot löytyvät täältä. Keygenejä ja crackejä löytää vaikkapa etsimällä Googlesta esim. "Vegas Pro (numero) Keygen". Mutta mehän emme tee näin, sillä tämä on laitonta, tiedätkös.

Sony Vegas Platinum

Vegas Movie Studio HD Platinum 11.0 Build 220 Production Suite

Sony Vegas Platinum on Sony Vegasin halvempi, rajoitetumpi ja riisutumpi versio. Tästä syystä suurin osa puuppaajista ei koskaan koskekaan koko hirvitykseen sen yksinkertaisuuden vuoksi.

Platinumista löytyy selkeitä haittoja Vegas Prohon verrattuna. Ensinnäkin Platinumissa video- ja audioraitojen määrä on rajoitettu (yhteensä 12), kun taas Pro-versiossa se on rajaton. Myöskin maskaus puuttuu kokonaan Platinumista, joten käyttäjien on pakko tyytyä melko kämäiseen Chroma Keyerin ja Cookie Cutterin yhdistelmään.
Sony-Vegas-Movie-Studio-HD-Platinum-10-Suite

Tunnettuja käyttäjiä

Temppuja ja säätöjä, joista voit hyötyä

Vegasin käyttö ei suinkaan ole maailman hankalin asia, mutta aloittelijan olisi hyvä tietää muutamia asioita, joista saattaa olla yllättävän paljonkin iloa.

  • Disable resample: Oletko aina kärsinyt haamukuvista, joita jää framejen väliin? Ei hätää, valitset vain videoklipin (mieluiten koko soossin heti kun olet lisännyt sen muokattavaksi) ja klikkaat hiiren oikealla nappulalla valikon esiin, jatkaen sieltä Switches-osioon, josta valitset Disable resamplen. Ta-daa, videosi on pelastettu. On myös hyvä muistaa, että tämä ei tietenkään vaikuta ollenkaan jos soossivideossa on jo valmiiksi haamukuvia.

Asetukset 720p-videon rendaamiseen

Alla olevat on tehty Sony Vegas Pro 9:lle, mutta toimivat myös versioissa 5-10 suunnilleen samalla tavalla. Vasta versiosta 11 eteenpäin tämä on hiukan muuttunut, mutta ei hirvittävän pahasti. On myös hyvä muistaa, että nämä asetukset eivät varmasti sovi kaikille ja ovat vain lähinnä suuntaa antavia ohjeita, joiden avulla itse testaamalla varmasti löytää hyvät asetukset. Hyvä laatu ja se, että kaikki menee oikein on kuitenkin vaivannäön arvoista.

Nimetönsdfdfasf

1. Ensin säädetään projektin asetukset, eli File --> Properties. Resoluution tulee olla 1280 x 720 ja frame rateksi on suositeltavaa laittaa 29,970 (NTSC). Tällöin on tietty hyvä muistaa, että myös soosseissa on hyvä olla sama frame rate. Jos näin ei kuitenkaan ole, voi asian korjata klikkaamalla aikajanalla hiiren oikealla näppäimellä videota, valitsemalla Properties, ja laittamalla sieltä Disable resamplen päälle.

Työdfdfgd

2. Kun video on tehty, lähdetäänkin tietenkin rendaamaan, eli File --> Render As. Tässä välissä toki päätetään myös millaiseen muotoon haluat videosi rendata. Mahdollisista valittavista Sony AVC on varsin hyvä vaihtoehto, mutta myös Windows Media Video on kokeilemisen arvoinen (.wmv-muotoon rendatessa on hyvä muistaa, että kyseinen muoto pätkäisee lopusta vähän audiota, täten on hyvä laittaa vähän tyhjää perään kun rendaa).

Nimetönadadadada

3. Templaten voit nimetä itse (muista myös tallentaa se aina kun teet muutoksia). Jos video sisältää paljon efektejä, tulee bit raten olla isompi, jotta video ei lagaa missään kohdassa.

Nimetönwrwerwerwerwe

4. Audion bit rate on hyvä nostaa niin korkealla kuin sen saa, koska alhaisempi kuulostaa tietenkin paskemmalta.

Nimetönrwrwrwrwrw

5. Mp4 on suositeltava formaatti, mutta se ei välttämättä sovi kaikille. Samoja asetuksia voi kokeilla vaikkapa myös .wmv-muodon kanssa (asetusruudut ovat hieman erilaiset, mutta melko selkeät).


Lisäosat

Ajan kuluessa puuppaajat ovat myös kiinnostuneita internetistä ladattujen lisäosien käytöstä. Kenties yksi suosituimmista plug-ineista on Sapphire Plugins. Plug-init tuovat erittäin paljon uusia lisäefektejä, joilla pystyy luomaan yhdisteitä ja temppuja, joita Vegasin omilla efekteillä ei pysty tekemään.

Useita lisäosien käyttäjiä

Sony Vegasille sanottua

  • "kaikkea pitää kokeilla paitsi omaa siskoa ja Vegasin kuutioita" ~Jeppu
  • "älä nyt saatana kaavu, yhtä reverseä oisin vaan vähän kokkeillu, en minä ois sitä oikeasti laittanu" ~Jeppu

Lue lisää

Linkit