FANDOM


 Tämä artikkeli on osittaissuojattu.
Weird

Piip puup SKRIIT SKräTäTäTä RRRRTERSDd.

Wirttu kongretisoi korvaraiskausta

Arttu Wiskari korvaraiskauksen uhrina Urpoliitikko1:n videossa.

Videoefektien ohella puuppaamisessa ovat useimmiten kovin oleellisia myös audioefektit. Audioefektit ovat puupeissa varsin yleisiä, aivan kuten videoefektitkin ja niiden kunnollisella käytöllä puuppaaja voi saada aikaiseksi varsin mielenkiintoisia äännähdyksiä ihan vaan luoda hyvää tunnelmaa.

Tässä artikkelissa käsitellään efektien ohella myös muita keskeisiä audiotehosteita, joita puupeissa käytetään.

Korvaraiskaus

Korva

Kuvassa korva ja raiskaus.

Korvaraiskaus eli kovien äänien käyttö tehokeinona, on se mikä jakaa suurimman osan ihmisistä kahtia. Kaikki puuppaajat, ja eritoten kaikki katsojat, eivät sitä hyväksy edes pienissä määrissä, mutta tekniikalla on kyllä oma vankka fanikuntansa.

Kun Vegasia käyttävältä puuppaajalta kysyy, että mikä on hänen tärkein työkalunsa korvaraiskauksia tehdessä, saattaa hän hyvinkin vastata, että juuri Distortion. On silti hyvä muistaa, että vaikka Distortion on varsin kätevä auttamaan ketä tahansa luomaan kovia ääniä, ei siltikään ole parasta tyytyä vain siihen jos haluu luoda monipuolisen äänimaailman videoonsa. Kokeilu on suositeltavaa, sillä vain kokeilun kautta pystyt luomaan varsin erikoisia korvaraiskauksia laidasta laitaan.


Esimerkkejä videoista

KUOLEMA03:02

KUOLEMA

SINÄPASKA - RYHMÄHOMOMORFISMI02:01

SINÄPASKA - RYHMÄHOMOMORFISMI

20.100:22

20.1.2012 - Sauli Niinistö kiroilee Iltalehden toimitukselle roiman suosionsa tipahtamisesta

IHAN VITUN HYVÄÄ PUUTA04:04

IHAN VITUN HYVÄÄ PUUTA
Pitch shift

Pitch shift on efekti/työkalu jolla voi muuttaa äänen sävelkorkeutta. Se on yksi yleisimmistä audiotehosteista mitä SinäTuubaPaskoissa käytetään. Sony Vegas Pro -ohjelmalla se onnistuu helpoiten + ja - näppäimillä, mutta sen ominaisuuksia voi paremmin muokata käymällä audiopätkän asetuksissa/tiedoissa.

STPMV:t toteutetaan pitch shift-tekniikalla.

Esimerkkejä videoista

PikkuPaska - Semihyvää puuta01:12

PikkuPaska - Semihyvää puuta


Audio replace

Audio replace on todella yleinen, usein kuitenkin halvaksi tai epähauskaksi mielletty tekniikka, jota mm. SinäTuubaPaskan puolella SinaTuubaErtsu on popularisoinut varsin suurissa määrin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että esimerkiksi Muumipeikko laitetaan sanomaan Ismo Laitela kuuluisat sanat "...ja vielä pesäpallomailalla". Tietyn videopätkän audio (ääniraita) korvataan siis toisella audiopätkällä

Esimerkkejä videoista

SinäTuubaPaska - Kyllä Roope-setä tietää03:37

SinäTuubaPaska - Kyllä Roope-setä tietää

Mä olen valmis saatana vaikka henkeni uhkaamaan...

VST-efektit

Videoeditointiohjelmien omien efektien lisäksi voi myös hankkia omia audioefektejä, VST-efektejä, täydentämään kaikkien efektien laajaa skaalaa ja luoda täten taas uudenlaisia jänniä ääniä. Muun muassa eräs p3ntavus hyödyntää näitä, eikä ole koskaan edes koskenut Vegasin omiin efekteihin. Kyseisiä efektejä saa vaikkapa täältä.

Lue lisää

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.